asparuhovo logo

Култура

На територията на Район Аспарухово функционират 2 народни читалища, регистрирани по Закона за народните читалищата. Тези културни институти съхраняват, развиват, популяризират и осъществяват културната дейност на района.

Читалище Идеята за откриване на читалище в Аспарухово се заражда сред членовете на младежкото въздържателно дружество през 1926 година. Рождената дата на читалище "Просвета" е 13.02.1927г. В 10 часа, след черковната служба, група млади хора, организирани от проф. Калайджиев и д-р Чакъров, един от първите изявени интелектуалци на квартала, провеждат събрание и учредяват културно-просветното дружество-читалище. В началото читалището се помещава в малка стая под наем (кафенето на Коста Калудов).

На 18.03 е избрано първото читалищно настоятелство с председател Петър Георгиев, а на 21.03 е приет първия бюджет и читалището започва да пише своята книга, в която няма празна страница до днес. На 19.06, с направата на кръгъл печат "Сесъ севмеско народно читалище "Просвета" Варна 1927г." и дарителско абониране на 19 вестника, то се изпълва и със съдържание. Започва активна дейност и затова говорят два факта: учредяване на просветна и увеселителна комисии с богати и разнообразни програми и фонд "Постройка на читалищно здание".

Читалище "Васил Левски"Народно читалище "Васил Левски" – кв. Галата е създадено по инициатива на местни учители през декември 1927 г. и първоначално се помещава в училището. През януари 1962 г. се открива нова читалищна сграда, която се ползва и до днес. Тя е двуетажна, с киносалон за 200 места, кафе-сладкарница, канцелария, библиотека и репетиционна зала. Библиотечният фонд се състои от 11 380 тома и се ползва от повече от 300 читатели.

В художествената дейност на читалището се откроява Хоровата фолклорна формация "Галатея", школи по народни, модерни танци, пиано, грънчарство, аеробика. През 2004 г. е възстановена етнографската сбирка, която е създадена през 1971 г.

Най-важното събитие в културния календар на читалището е ежегодния  национален фестивал "Песни на войводите" в началото на август.

Прабългарско селище Историко-етнографският комплекс пресъздава прабългарски боен стан от периода VI-VIII век, включващ дървени защитни стени с бойни кули. В него са представени обзаведени юрти, действащи занятчийски работилници, възстановени старинни костюми, въоръжение, предмети и обзавеждане, показващи бита, културата и обичаите на древните българи.

Оформен е площад с капище, ханска и шаманска юрти. стрелбище и трибуна за зрителите.

Програмата на комплекса включва демонстративен конен спектакъл. Действието се развива в българския стан. Канът посреща гости и ги кани да бъдат свидетели на древния български празник, свързан с пролетното равноденствие. Той е посветен на младежите, които получават своето първо войнско звание и преминават под бойните знамена на българската войска. Идващ от дълбока древност, този празник се запазва след покръстването на българите през IX в. и се чества и досега като Тодоровден и празник на конете.

Паметник на Аспаруховия воин

Аспарухов войнНамира се върху защитния вал в кв.”Аспарухово”.  Представлява здраво стъпила на нозете си фигура на прабългарски войник с подчертано славянско излъчване и облекло. Височината на паметника със стъпалото и постамента е 4,35 м. Проектирането и изграждането на “Аспаруховия воин” е по идея на полк.Петър Димков. Създаден е през 1934 г., за да отбележи завършването на два крупни обекта – проучването на Аспаруховия вал и оформянето на парк около него. Изработен е от Кирил Шиваров.

Бюст-паметник на хан Аспарух

Намира се в градинката пред читалището в кв.”Аспарухово”. Представлява бюстов портрет на хан Аспарух, изрязан до раменния пояс, с височина 1,10 м. Общата височина на паметника е 3,70 м. Изработен е от Кирил Георгиев.