asparuhovo logo

Плажове, хижи и защитени зони

Плажове

ФичозаАспаруховият плаж се намира между Аспаруховия парк и горите на нос Галата в кв. Аспарухово. Плажът е заобиколен от зеленина и е известен с широката си плажна ивица (66 651 кв. метра) и чистотата. От него се открива красива панорамна гледка към гр.Варна и Варненския залив. На плажа са разположени волейболно игрище и терен за минифутбол, а за любителите на силни усещания е открит и сърф център. Туристите могат да се възползват от безплатен паркинг и организирани забавления за малки в новооткрития бейби клуб.

Галата - Намира се на около 7 км южно от гр. Варна, в южния край на Варненския залив и в близост до нос Галата. Плажът е хубав и чист, но осеян със скали. Не е много посещаван, защото е трудно достъпен - по стръмни стълби или през гора. Срещат се и нудисти.

 Фичоза - Плажът се намира на 15 км. на юг от гр. Варна, близо до гориста местност. Плажната ивица е дълга над 1000м., а ширината й на места е около 30м. Пясъкът е разнороден - фин и по-едър, примесен с мидени черупки. Във водата край брега има скали и камъни. По протежението на плажа се намират уединени места, които се посещават от нудисти. До плаж "Фичоза" може да се стигне с лек автомобил. 

 Черноморец - намира се на около 15 км южно от град Варна, между плажовете на Фичоза (на север) и Паша дере (на юг). Брегът е стръмен и са се образували малки пясъчни плажове, а в морето има големи скали, паднали заради свлачища.

Паша дере - Плажа се намира близо до квартал Галата, на разстояние 15 км. от центъра на града, и е част от територията на защитената местност Паша дере. Плажът е неохраняем и до него се стига по неасфалтиран път. Районът се посещава от любителите на нудизма и лагеруването.

Хижа

Хижа “Ветеран” - Намира се в местността Фичоза, кв.Галата. Хижата е разположена в гориста местност с широколистна и лианна растителност до самият бряг на морето. 

Хижа “Черноморец” - Намира се в местността “Черноморец”, на 6 км. от кв. Галата на 30м. от морето. 

Хижа “Романтика”- Намира се в кв.Галата, в непосредтвена близост до новия морски фар

Туристическа спалня “Хан Аспарух” - Намира се в Южна промишлена зона, до бензиностанция Петрол. Представлява дървена сграда с общ капацитет 42 легла. Към сградата има 3 бунгала. Обекта предлага туристически услуги: екскурзовод, планински водач, посещение на музеи, фолклорни вечери.

Защитени зони

На територията на района са разположени следните зони с природозащитно значение:
местност Ракитника – намира се на 800 м южно от хижа “Черноморец” с обща площ 2,2 ha  - пясъчни дюни с плажова ивица и крайбрежна влажна зона – местообиталище на защитени видове растения, птици, бозайници.
Лиман “Паша дере” – намира се на 7 км от кв.Галата и на 1 км от хижа “Черноморец”. Защитен режим е наложен през 1978 г с цел опазване на характерната блатна флора и фауна