asparuhovo logo

Икономическа характеристика

Социално-икономическият облик на района е пряко свързан с активното развитие на производствената, търговската и обслужващата сфери. Над 300 търговски обекта, обекти за услуги и заведения за хранене осигуряват компактно и удобно обслужване. Гордост за жителите на Района е новоизграденият Административно-търговски център, един от най-модерните в град Варна. Новите магазини от веригите „ЦБА” и „БИЛА” осигуряват работни места предимно за хората от района. Удобна транспортна схема свързва района с всички точки на града.

Водещи за регионалната икономика са секторите: корабостроене, кораборемонт, хранителна и рибопреработвателна промишленост, туризъм.

Варненска корабостроителницаНа острова и около канала се намират Варненска корабостроителница, КЗ "Одесос", множество часни фирми занимаващи се с корабостроене, кораборемонт и поддръжка на съоръжения. Във Варненска корабостроителница са построени над 800 кораба през последните 90 години.
КРЗ “Одесос” АД е най-големият кораборемонтен завод в България, подходящ за сух док на кораби до 35 000 dwt и плаващ ремонт на кораби до 150 000 dwt, и има собствен персонал от 1000 човека. В Южна промишлена зона заработи модерен високотехнологичен терминал за обработка и съхранение на базови масла. Съоръжението е единствено по рода си в Черноморския регион. В района е изградена и единствената безмитна зона в град Варна. Тя се намира на острова и е на площ от 500 декара.

Туризма е един от най-важните отрасли за региона. Той е изключително благоприятстван от факта, че източната граница на квартала се къпе от буйните води на Черно море. Околностите на "Аспарухово" са покрити с почивни домове, курортни вили, хотели и ресторанти, а летовниците имат на разположение една обширна плажна ивица. Повече информация може да намерите в рубриката туризъм.