asparuhovo logo

Исторически паметници

Паметник на Аспаруховия воин

Аспарухов войнНамира се върху защитния вал в кв.”Аспарухово”.  Представлява здраво стъпила на нозете си фигура на прабългарски войник с подчертано славянско излъчване и облекло. Височината на паметника със стъпалото и постамента е 4,35 м. Проектирането и изграждането на “Аспаруховия воин” е по идея на полк.Петър Димков. Създаден е през 1934 г., за да отбележи завършването на два крупни обекта – проучването на Аспаруховия вал и оформянето на парк около него. Изработен е от Кирил Шиваров.

Бюст-паметник на хан Аспарух

Намира се в градинката пред читалището в кв.”Аспарухово”. Представлява бюстов портрет на хан Аспарух, изрязан до раменния пояс, с височина 1,10 м. Общата височина на паметника е 3,70 м. Изработен е от Кирил Георгиев. До 1961 г. бюст-паметника представлява част от тържествен подход в началото на Аспаруховия вал, там където днес са големите цистерни на “Петрол”.  През 1974-1976 г. е прокопан вторият канал море-езеро, който засегнал вала и изолирал бюста на хан Аспарух в островната зона. През 2000 г., по инициатива на кмета на Аспарухово г-н Коренчев, бюстът на хан Аспарух бил демонтиран и преместен в тревната площ до читалището.

Паметник на българо-съветската Дружба

Намира се в кв.Аспарухово преди разклона за кв.Галата. Има удължен силует и е облицован с бял камък. Изграден е 1954 г. в чест на новоизграденият с помощта  на руски специалисти жилищен комплекс “Дружба”.

Паметник-лодка местност Карантината

Архитектурно-скулптурна композиция открита на 2 март 1962 г. Посветена на Георги Димитров, Васил Коларов, Христо Кабакчиев и д-р Максимов. Творба на арх. Камен Горанов и скулптора Ив. Ковачев.